Újabb mérföldkő az utánpótlás-nevelésben

A Fővárosi Törvényszék nyilvántartásba vette a Kerékpáros Utánpótlásért Alapítványt. Ezzel elhárult az utolsó technikai akadály az utánpótlás korosztályok sportolóit nevelő és versenyeztető klubok külön támogatásának útjából. Az Alapítvány nyílt, ahhoz bárki csatlakozhat, aki a céljaival egyetért és úgy gondolja, hogy ezt anyagi támogatással is ki kívánja fejezni.

Princzinger Péter idén nyáron a kuratórium vezetőjének Kovács Kristófot kérte fel, Cseh Veronika és Porcsin Levente, mint korábbi versenyzők kuratóriumi tagként segítik a munkát. A cél, hogy a fiatalok versenyrutint szerezve minőségi kerékpárosokká válhassanak, ehhez kap plusz hozzájárulást a 8-19 esztendős korosztály. A Kerékpáros Utánpótlásért Alapítványba érkező összegek felhasználásáról minden november-decemberben döntenek majd a következő esztendőt illetően.

dr. Kovács Kristóf kuratóriumi elnök

„Az MKSZ költségvetésén kívüli forrásokat is mozgósítanunk kell, ha még nagyobb fejlődést szeretnénk elérni az utánpótlás-nevelésben. A felajánlható hozzájárulásnak sem alsó, sem felső határa nincs, ki-ki lehetőségeihez mérten támogathatja az Alapítványt, azon keresztül az utánpótlás-nevelést. Az Alapítvány számláján jelenleg az alapításkor elhelyezett vagyoni hozzájárulás, azaz 1 millió forint van. A Kuratórium annyi forrást tud majd odaítélni az utánpótlás-nevelést végző kluboknak, amennyire ez az összeg év végéig gyarapodik. ” – mondta dr. Kovács Kristóf, a Kuratórium elnöke az Alapítvány bejegyzése kapcsán.

Tájékoztatása szerint a kurátorok az év végéig kidolgozzák, és az Alapítvány honlapján nyilvánosságra hozzák a beérkező források felosztásának elveit. „Olyan algoritmusban gondolkodunk, amely objektív mutatókon alapul és ösztönzi-, illetve elismeri a versenyeztetést. A forrásfelosztás alapja első alkalommal a 2020-as és a 2021-es szezon országos bajnokságain való részvétel lehet.” – tette hozzá az elnök.

Megalakul a Kerékpáros Utánpótlásért Alapítvány

Utánpótláskorú sportolók versenyeztetésének támogatására hoz létre alapítványt a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ).

Az MKSZ csütörtöki siófoki sajtótájékoztatóján – amelyet a Tour de Hongrie második szakasza előtt tartottak – Princzinger Péter, a szövetség elnöke elmondta: a magyar kerékpársport fejlődési pályára állt az elmúlt években, egyre több szakágban vannak nemzetközi eredmények, a sportág egészséges, erőtől duzzad.

“Ma már nem lehet statisztikai véletlennek nevezni az elért eredményeket” – fogalmazott, legfrissebb kiemelkedő eredményként megemlítve, hogy Valter Attila a legjobb 25 év alatti versenyzőnek járó fehér trikót viseli a Giro d’Italián, és negyedik helyen áll összetettben. Hozzáfűzte: a kiemelkedő eredmények ellenére nem dőlnek hátra, hanem a jövő eredményessége érdekében az utánpótlásversenyzőkre  kiemelten figyelnek.

“Arra, hogy a következő négy-öt évben honnan kerülnek ki a Valter Attilák, Vas Kata Blankák, Karl Ádámok” – tete hozzá. Jelezte, a már meglévő programok mellett a következő lépés az utánpótlás nevelő klubok munkájának támogatása szakágtól függetlenül.

A szövetség egymillió forint vagyoni hozzájárulással létrehoz egy alapítványt erre a célra, az ide érkező támogatásokat pedig egységes elvek alapján juttatják műhelytámogatásként utánpótlásnevelő kluboknak, háromfős kuratórium és az MKSZ elbírálása alapján. Princzinger Péter az kuratórium vezetőjének Kovács Kristófot kérte fel, Cseh Veronika és Porcsin Levente, mint korábbi versenyzők kuratóriumi tagként segítik a munkát.

A cél, hogy a fiatalok versenyrutint szerezve minőségi kerékpárosokká válhassanak, ehhez kap plusz hozzájárulást a 8-15 esztendős korosztály. A Magyar Kerékpáros Utánpótlásért Alapítványba érkező összegek felhasználásáról minden november-decemberben döntenek majd a következő esztendőt illetően.

Dér Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint fontos, hogy személyre szabottan tudják támogatni a fiatalokat, ami elősegíti a tudatosabb felkészülést, sportolást.

“Igyekszünk őket nemzetközi szinten versenyeztetni, hiszen fontos, hogy már most azokban a közegekben mérettessék meg magukat, ahová el szeretnének jutni a jövőben.” – közölte.

Sajtótájékoztató az alapítvány létrehozásáról

A Tour de Hongrie-n szereplő magyar válogatott kiemelt embere, Karl Ádám úgy fogalmazott: a hazai kerékpársport nagy fejlődésben van strukturális és eredményszinten is. Megemlítette a Tour de l’Avenirt is, a fiatalok Tour de France-án két éve volt lehetőségük részt venni a magyar válogatottal, ami nagyon sokat jelentett a jövőjük szempontjából.

“A Tour de Hongrie külső szemmel nagyon motiváló gyermekként, én pedig büszke vagyok, hogy itt lehetek, és a magyar válogatottban fehér trikót viselhetek a magyar körverseny mai szakaszán” – nyilatkozott Karl Ádám.